Tvål – steg för steg

Att göra egen tvål är rätt enkelt, bara man kommit på att man faktiskt kan göra egen tvål. Man får välja hur återfuktande den ska vara, om man vill ha den till kropp, händer, hår, tänder osv.

image

Steg 1: Väg dina oljor. Jag valde att göra en tvål på enbart kokosolja. Beroende på hur kallt eller varmt det är kan man behöva värma den lätt så den blir flytande. Då kokosoljan ensam gör en väldigt rengörande tvål har mitt recept en 20% överfettning, dvs att 20% av oljan i tvålan blir över och agerar lotion, så man blir både ren och återfuktad.

image
Steg 2: Väg ditt vatten. Vill man vara petig ska man välja destillerat vatten eller liknande. Men kranvatten funkar lika bra.

image
Steg 3: Väg Kaustiksodan aka Natriumhydroxiden. Slå på fläkten och stå inte rakt över och andas in, då det är en stark kemialie som kan damma upp när man häller. Man kan ta en scarf runt ansiktet för extra säkerhet.

image
Steg 4: Rör ner kaustiksodan i vattnet. ALDRIG tvärtom. Rör tills allt har löst sig. Det kommer hetta upp, så låt stå och svalna lite under fläkten.

image
Steg 5: Rör ner lutblandningen i oljan. Det kommer genast grumla sig. Det kan vara bra att ha skyddsglasögon och handskar (ev långärmat) på sig utifall att blandingen skvätter. Det är basiskt och frätande och bränner till. Om det händer så skölj av med vatten.

image
Steg 6: Jag satte i 1 tsk kaolinlera, vilket ger en extra lenhet till tvålen, som även är bra om man använder den som raktvål.

image
Steg 7: Rör och rör och rör. Och fortsätt med det då processen hjälps av rörelse. Ett tips är att använda en stavmixer. En elvisp är inte lika bra då man får ner massa luftbubblor.

image
Steg 8: När man får spår av mixern eller sleven så är den redo att hällas upp. En kallprocessad tvål ska gärna mogna i 3-4 veckor. Då blir den mildare och hårdare.

image
Steg 9: Jag kom på att jag ville ha lite honung i. Eftersom det är socker i honung så ändras tvålen till en mer karamellbränd färg.

image
Steg 10: Eftersom jag är otålig så kör jag ofta med varmprocess när jag gör tvål. Så jag fortsätter med ett vattenbad och stavmixern tills smeten blir tjock, lite som potatismos. Jag testar också en bit på tungan, sticker det till så behövs lite mer tid, annars så är tvålen klar att hällas upp.

image
Steg 11: Fyll dina formar. Jag brukat köra tvål i träformar som jag sedan skär upp, men nu testade jag några muffinsformar i silikon. Fördelen med varmprocessen är att tvålen kan användas redan när den stelnat, även om den mår bra av att vila en vecka och hårdna till ännu mer.

Slutligen: En tvål mår bra av att få torka ut mellan tvättar. Den räcker längre om man gör det. Så ett tvålfat med avrinning är superbra att ha.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s